מוזיאון הפועל כפר סבא

איך האתר נולד?

במהלך 2013, כשהבעלות על המועדון, עברה לידי אלי יאני, סתיו שחם ועמותות הלב הירוק, החל פרוייקט ארוך טווח עם שחקני עבר. מצד אחד נערכו במשך מספר שנים טקסים לשחקני עבר, בהובלת חבר ועד העמותה לשעבר רועי עדן. לצד זאת, החל פרוייקט תיעוד היסטורי על ידי אוהדי הקבוצה אורי אלון ואלחנן גולוב. מהלך זה הוליד את החלק ההיסטורי באתר המועדון, הסוקר את תקופות המועדון השונות, ותוצאות המועדון מהקמתו. 

 לפני שלוש שנים, נערך טקס לשימור 'הכותל הדרומי'. שריד לאיצטדיון הפרדסים בו זכה המועדון באליפות 1982. זו היה האות להמשך פרוייקט השימור, אשר במסגרתו נאספו חומרים מגורמים רבים אשר היו קשורים למועדון.  

הפועל כפר סבא אירחה במשך שנים רבות משחקיה ב"מגרש הפרדסים" ברחוב טשרניחובסקי 62, בו חגגה את מרבית הישגיה ההיסטוריים, ובו נבנתה קהילת המועדון. בשנת 1986 עבר המועדון למגרש חדש, והמגרש ההיסטורי נהרס לטובת שכונת בתים פרטיים. מהאצטדיון נותרה חומה קטנה, אשר מהווה חלק מגינה ציבורית. ב-2015 החלו מספר פעילים מקהילת האוהדים לקדם פרויקט מורשת שימור היסטורי לאותה חומה. נעשתה פניה למחלקת שימור האתרים של העיריה (ותודה מיוחדת לגב' ירדנה ויזנברג), ובסופו של התהליך, החומה הוכרה לשימור בשל חשיבותה ההיסטורית לעיר. החומה שופצה ונצבעה, ונתלתה עליה תמונה היסטורית מהשנים הראשונות של המגרש. טקס השימור נחגג במעמד של עשרות שחקני עבר, ראש העיר ונציגי העירייה, בעלי המועדון ועיתונאים. על מנת לחבר את הקהילה למורשת המועדון בפרט ולספורט בעיר בכלל, הוא שולב במסלול הליכה עירוני, והוצבה בו עמדת הסבר.  אתר החומה בגוגל>>> 

באתרי מרבית המועדונים בעולם, החלק ההיסטורי מופיע בצורת אנציקלופדיה או סקירה כללית. מספר מועדונים הקימו אתרים ייחודים, אשר מוקדשים אך ורק לתארי הקבוצה. אלו העניקו השראה להקמת פרוייקט זה. אתר ייחודי המוקדש כל כולו לעבר המפואר של מועדון הכדורגל הפועל כפר סבא. 

במהלך שנת 2019 יצא לדרך המהלך להקמת האתר. במסגרתו הושקעו אינספור שעות בארכיונים של כלי התקשורת שסיקרו את המועדון באותן שנים, זאת לצד שיחות וליקוט חומרים רבים מדמויות  שהיו פעילות בשנים ההיסטוריות של הפועל כפר סבא. אלו כללו שחקני עבר, עיתונאים,  פעילים אוהדים ועוד. זה המקום להודות לכולם על תרומתם בהנגשת החומרים בעלי הערך הנוסטלגי.  

חלק מאותם אנשים כבר אינם בין החיים, ופרוייקט זה מבטיח חיים ליצירותיהם על כר הדשא ומסביב לו. התוצאה הסופית מופיעה לפניכם.

תודות וקרדיטים

אורי אלון

לחומרים מארכיון דבר באדיבות מכון לבון, מתוך אתר עיתונות יהודית היסטורית מיסודם של הספרייה הלאומית ואוניברסיטת תל-אביב

ארכיון עיתון מעריב

ארכיון פנדל

אתר נח זבולוני – חצי מאה של עיתונות ירושלמית

לצלמים

עדי אבישי

רובי קסטרו

ישראל סמיונסקי ז"ל

אלכסנדר זיסקינד ז"ל

עיתונאי מעריב איתן אורטסמן

שמואל דותן ז"ל מחבר הספר מגרש ביתי

ויקיפדיה

אוספי השחקנים –  יאיר נוסובסקי, אברשה מרצ'ינסקי ואיתן רביבו.

בעת איסוף החומר נעשו מאמצים רבים לאתר את בעלי זכויות היוצרים ביצירות המופיעות בתכנית, שימוש ביצירות שבעלי הזכויות בהן אינו ידוע או לא אותר, נעשה לפי סעיף 27א'. אם זיהיתם צילום ואתם בעלי הזכויות בו, אנא פנו ל- amutakfs128@gmail.com

על בנייית האתר

אודות בוני האתר – מחקר, פיתוח ועריכה

שי גולוב יו"ר עמותת הלב הירוק בעבר. יועץ  אסטרטגי בתחום פיתוח קהילה וספורט בישראל ואירופה, יועץ לפרוייקטים של האיחוד האירופאי.

אלחנן גולוב, אלחנן גולוב מנהל בתחום הארגוני והלוגיסטי, חבר ועד עמותת הלב הירוק בעבר, אחראי פרויקט שימור חומת האצטדיון.